“Mijn missie is om in 3 jaar
helemaal energieneutraal te zijn.”

Anton Melein, GrienTeam Member

Doelstellingen

Deze coöperatie heeft o.a. als doel de energetische renovatie van grondgebonden rijwoningen betaalbaar te maken voor de woningeigenaren. Dat is namelijk een belangrijke uitdaging in de wijk de Greiden.

Het motto is ‘organiseren maakt betaalbaar’.

Het resultaat is een coöperatief energiedienstenbedrijf dat er voor zorgt dat het ook voor mensen met een laag inkomen interessant en toegankelijk is om de energievraag van hun koopwoning naar beneden te brengen en die duurzaam te laten leveren.

Het resultaat is verder dat het verdienmodel van deze operatie en zeggenschap daarover bij de gemeenschap zelf blijft en dat met name lokale energiecoöperaties betrokken zijn bij de uitvoering.

Het resultaat is ten slotte dat aan de woningeigenaar garanties worden geboden, zij niet zelf een lening maar een dienst aan hoeven te gaan en dat bedrijven anders leren samenwerken om die dienst over langere tijd te leveren.

De financiering gaat dan niet zitten in hypotheekportefeuilles, maar in projectfinanciering van de reële Heerenveense economie. Dirk Bezemer van de Universiteit Groningen noemt dit in zijn boek ‘Een land van kleine buffers’ de functionele financiering. Daar is het product van dit energiedienstenbedrijf een voorbeeld van.